ИСТОРИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ЧАЯ

Културата за чая започва да се развива от Далечния Изток, като преминава през преходите, западното учене и вариациите.

Когато преди 4500-5000 години едно чаено листо пада във врящата вода на китайския император, никой не може да предвиди, че ще се получи такава значима напитка. Свежестта и енергията, които императорът чувства след дегустацията му, променят жизнения цикъл на това растение на земята. В началото в Китай чай се консумира от императора и високопоставените личности, но постепенно се превръща във важна част от медитацията, благодарение на която будистките монаси се поддържат по-жизнени. Императорите отдават голямо знечение на тази лечебна напитка, за да може да достигне и до народа. Чаят понякога е напитка, която хората консумират често и с любов, а понякога е еликсир, който се бере, обработво и се сервира със специален ритуал.

Чаят преминава през различни форми на производство и варене преди известния формат за варене. Докато по времето на династията Мин чай се консумира като се смила на фин прах, добавят се масло, сол и различните подправки, то по време на династията Тан изсушените листа се компресират и пресоват, като се съхраняват под формата на тухли.

В по-късния период – по време на династията Сонг – чаят започва да намира сегашната си форма. Варенето под формата на листа превръща чая в по-свежа и ароматна напитка, както и чрез различните и разнообразни процеси вече могат да се произвеждат повече от 100 различни вида чай.

В Китай самият чай не завършва ритуала. Качеството на използваната вода, температурата на оборудването, почистването, материалът, от който е направено, са в много ценен и определен баланс.

Благодарение на монасите и пътешествениците, чаят пренесен в Япония не се счита само за напитка. Той е ценна част от ежедневието и също се прославя и с чайните церемонии.С новите техники, разработени в Япония, се получават ценни видове зелен чай (Matcha, Sencha, Gyokuro, Genmaicha).

Желанието на Запада да признае чая в Китай и да го транспортира по-удобно и да улесни промишлената преработка дава възможност на чаeното растение да бъде тествано в други страни: Индия, Шри Ланка, Кения, Виетнам и Индонезия – където се произвежда успешно.

У нас изпитанията, развитието, производственият процес на растенията са реализирани с ценни проучвания, проведени между 1920-1950 г. Въпреки че познаваме чая от по-малко от 100 години, го направихме наша национална напитка. Ние сме на първо място в света с потребление от 3,2 кг на глава от населението. Той за нас не е само напитка, а и приятел и топъл другар при беседите с приятели.