Как се запарва/вари чай?

Чаят – това растение, което съдържа хиляда вида чудеса на природата, трябва да се запарва толкова нежно, че да уважим и си припомним всички, които са го сяли, прибирали реколтата, обработвали и са се трудили. Ето защо елегантността, изтънчеността и уважението към природата излизат на преден план при варенето на чай по цял свят. Разбира се важен е и начинът на сервиране, толкова колкото и самото варене. Много фактори трябва да се допълват взаимно, за да осигурят приятно изживяване за пиещите чая.

В наши дни всеки има уникален начин на варене. Лицето, което вари чая трябва да съчетае чая, водата и чайника според собствените си желания и удоволствие като едно произведение на изкуството и да получи най-приятния вкус и съдържание. Ден след ден това търсене е още по-добро с изпитания. В крайна сметка всяка чаша чай ни разказва своята история със своята автентичност.

Ние от „Dogadan“ сме съчетали най-оптималните техники за варене и сервиране на билки, които могат да се използват под формата на чай. Пожеваламе ви да консумирате тази напитка с удоволствие и с любимите си хора.

Като цяло видовете чай могат да бъдат разделени на 2 категории:

1. Чай, произведен от Camelia sinensis (черен, пуер, улонг, зелен, жълт, бял чай)
2. Разтвори, получени от листа и плодове от тези с изключение на Camelia sinensis

Въпреки че видовете чай в тази категория се произвеждат от едно и също растение, те имат различни характеристики, климат, почва, прибиране на реколтата, техники на производство и уникални техники за варене. Сега можем да ги изследваме поотделно.

Черен чай:

По принцип видовете черен чай се използват в 2 различни групи продукти.

– Насипни продукти
– За запарване в чайник и готови пакетчета за чаши

Варенето във всички категории черен чай се извършва с помощта на прясна преварена вода.

Черният чай, придобит в тропическата климатична зона (Шри Ланка, Индия, Кения, Индонезия, Китай), се приготвя чрез варене за 5-7 минути в насипно състояние, а този под формата на пакетчета за 2-3 минути.

У нас черният чай, произведен в Черноморския регион, се приготвя за по-дълго време, след варенето може да се консумира за по-дълъг период като вкусът, ароматът и цветът могат да се запазят по дълго време. За това той се предпочита повече при закуски и при беседи.

Черен чай в пакетчета за запарване:

Черният чай в пакетчета за запарване е създаден да осигури по-бърза инфузия и лесна употреба. Може да се получи повече цвят с малко количество чай. Малкият размер на изполваните листа осигурява по-голяма повърхност при варенето на чая. По принцип при различните видове пакетиран чай в различните места по света (като Шри Ланка, Индонезия, Индия, Кения и др.) се използват растения с различен цвят, аромат и твърдост. У нас турският черен чай се смесва с чайове с различен произход за пакетирания чай. По този начин времето за варене може да бъде намалено до 10-15 минути и торбичките могат да бъдат извадени от чайника и да се консумират прясно в продължение на 1 час.

Концепцията за чаена торбичка за чайник не се използва в чужбина. Този тип пакетчета (rounded bag), като пакетчетата за чаши се запарват 2-3 минути или в чаши или в чайници за 5-7 минути за сервиране на около 2-3 души.

Черен чай в пакетчета за чаши:

Черният чай в пакетчета за чаши се запарва с прясна преварена вода за около 2-3 минути, което му осигурява да се улови подходящия вкусов профил.

Да не забравяме, че сухите чаени листа са полупродукти. Ето защо, за да получим един вкусен чай, е много важно да осигурим и правилната вода, правилното варене, правилното оборудване и правилното обслужване.

чай

Какво ще кажете за зеления чай?

Трудно е да се говори за един-единствен метод за варене и сервиране на зеления чай, с който турските потребители вече постепенно свикват. Защото областите и начина на производството му са доста разнообразни. Например, има значителни разлики във вкусовите и производствени техники между зеления чай, произведен в Япония, и зеления чай, произведен в Китай. Поради това не е правилно да се варят всички при една и съща температура на водата и за един и същи период. Докато чаят, произведен по техниката „panfired“ в Китай, може да се вари с по-висока степен на кипене на водата (75-88° C), то техниката „steamed“ използвана в Япония дава по-добри резултати при по-ниски температури (65-80° C). В света на зеления чай можем да постигнем най-добрите аромати в различни амплитуди на варене, вариращи от 30 секунди до 5 минути. В допълнение, зеленият чай има такава характеристика, че след първото варене на един чай според свойствата им имаме възможността да го варим много пъти. С всяко варене уникалният аромат на чая намалява и с увеличаването на танините се появяват горчиви и безвкусни аромати. Количеството кофеин също намалява с варенето.

Внимателно приготвен бял чай

Белият чай е внимателно събран и внимателно приготвен чай. Родината му отново е Китай и производството се прави с много различни техники. Той е един от най-чувствителните в света на чая, тъй като се произвежда от най-горните пъпки на чаеното растение с възможно най-голяма защита и най– малко допир. По време на варенето на бял чай не трябва да се използва вряща вода. Препоръчва се да се запарване при 70-85° C за 2-5 минути. Отново, в зависимост от естеството на използвания чай и начина на употреба, температурата и времето на запарване варира за по–добър вкус и аромат.

Препоръки за билкови и плодови чайове

Известните в света като „tea“ или „cha“ чай всъщност се използват само за продукти, произведени от растението Camellia sinensis. Освен тях виждаме невероятен растителен свят и тяхното използване в различни области. Растенията и плодовете са били използвани и продължават да се използват от хората в различните области в зависимост от функционалните си свойства като терапевтични, релаксиращи, успокояващи и облекчаващи болката ефекти. Всички те имат свои уникални вкусове и аромати. Специалистите препоръчват билковите и плодовите чайове да се варят по-кратко. Запарването между 5-7 минути с преварена вода при 100° C осигуряват както полза, така и най-добро усещане на вкуса.

Вода и правилен ритуал за варене

Истинската сила, която водата дава на половин доза чай. Всеки път, когато чаят докосне живота, той има няколко придружаващи спътника. Колкото и красив и ценен да е самостоятелно, елементите при запарването са тези, които карат чая да се почувства уникален. Това са:

– Използваната вода
– Използваното оборудване
– Техниката на варене
– Сервиране

В Китай измежду стотици книги, посветени на чая, показват колко важна е водата. С коя вода, кой чай може да се вари, температурата на водата и местността ѝ, да се разберат мехурчета на повърхността, звукът, бълбукането и всички други подробности е сама по себе си отделна тема.

Когато става въпрос за това каква с вода трябва да се вари най-консумирания ни чай от Черноморието, можем да обобщим:

Трябва да се предпочитат не-твърди, нива на водата с рН 7-8, ниско количество свободен хлор, вода без вар. Водата трябва да е прясно преварена, чаят трябва да почива 2-3 минути след варенето, за да не загори, а всички листа трябва да се намокрят по един и същи начин по време на варенето. За предпочитане трябва да се вари в порцеланови или стъклени чайници. В зависимост от свойствата на използваната смес е важно да се вари 15-25 минути и след това да се сервира в чаши, които са предварително загряти или не са студени.

Освен това обобщение, би било по-точно да се каже, че всъщност човекът, който вари чая, по някакъв начин е господар на този процес. Той определя колко чай и вода да смеси, като го опитва. Според съществуващите ограничения (вода, чайник, чаша) той избира или смесва най-добрата смес според собствения си вкус.